W poprzedniej części naszego artykułu zapoznaliśmy naszych przyszłych, dumnych hodowców z najpopularniejszymi rasami mlecznego bydła. Najwyższy czas zapoznać się z normami, które czekają na przyszłego właściciela obory. Warto stosować się do odgórnie określonych reguł, a także regularnie aktualizować swoją wiedzę, ulepszając siedzibę i dietę swojego bydła.

Wygodne życie krówki

ubój cielątKiedy nasza jałówka przeistacza się w pełnoprawną krowę mleczną, spodziewa się od swego opiekuna godziwych warunków mieszkalnych i żywieniowych. Wbrew pozorom nie jest łatwo spełnić jej oczekiwania. Właśnie z tego powodu powstaje tak wiele poradników zawierających informacje jak sprostać wymogom naszych podopiecznych. Z tego powodu, że dane te cały czas ulegają zmianom i rewolucyjnym modyfikacjom stworzyliśmy ten artykuł, jako wprowadzenie dla początkujących. Zanim zdecydujemy się na zakup wymarzonego krowiego stadka warto przygotować dla nich zakwaterowanie.

Hodowla krów mlecznych to przede wszystkim odpowiednio przystosowana obora: nie wystarczy jedynie budynek wyposażony w kilka koryt. Nowoczesne mieszkanie dla krów powinno spełniać określone normy- rodzaje standardów wpływają nie tylko na samopoczucie krów, ale i na ich produktywność i jakość otrzymanego mleka. Odpowiednie żywienie i suplementacja w kwestii mleczności, a poszczególne rasy krów mlecznych w polsce wymagają od hodowcy odmiennych proporcji uzależnionych m.in. od masy krowy.

W moim malutkim… domku?

Krowy mleczne mogą zamieszkać w oborze skonstruowanej na kilka sposobów, najważniejsze jest jednak to, aby zapewnione im warunki mieszkaniowe nie wpływały niekorzystnie na ich stan zdrowia oraz poziom dawanego mleka. Hodowcy stoją przed wyborem: mogą zainwestować w tzw. stanowiska uwięziowe lub zdecydować się na chów wolnostanowiskowy. W pierwszym przypadku obora podzielona jest na stanowiska, do których których przywiązana jest krowa- za nią znajduje się tunel gnojowy, natomiast przed nią paszowy. Krowa nie powinna mieć mniej miejsca niż 1,75×1,20 m. Z kolei wybiegi wolnostanowiskowe nie przewidują chowu krów na uwięzi. Hodowca zapewnia krowom boksy wypełnione materacem, piaskiem lub ściółką. Ten system przeznaczony jest dla pojedynczych jednostek (w jednym boksie może przebywać jedna krowa), a poziom jej egzystencji nie powinien wpływać negatywnie na stan zdrowia.

Krowy to niezwykle wrażliwe zwierzęta, więc aby nie doprowadzić do nieprzychylnych warunków ubocznych, należy zadbać o odpowiednie nawilżenie powietrza oraz wentylację. Wentylacja ma na celu usprawnienie przepływu gazów (wymianie zanieczyszczeń, na świeże powietrze). Na rynku dostępne są wentylacje grawitacyjne i automatyczne, wśród których każdy hodowca znajdzie coś dla siebie. Dodatkowo, obory muszą być regularnie wietrzone, a zwierzęta wyprowadzane. Uważnie należy monitorować stan temperatury. Nie powinna być ona niższa niż -10, a +25 stopni Celsjusza. Zbyt wysoka temperatura, przy dużej wilgotności doprowadzić może do stresu cieplnego, co wpłynie na mleczność krów. Z tego względu, że krowy to ssaki, których życie regulują tryb dnia i mikroklimat, hodowca winny jest zapewnić swoim podopiecznym właściwe oświetlenie i dostęp do naturalnego środowiska.

Przez żołądek do mleka

Żywienie krów mlecznych opiera się przede wszystkim na mieszankach pasz zbożowych, soczystych oraz witaminowych. W rolniczej terminologii rozróżnić możemy pasze objętościowe soczyste, na które składa się przede wszystkim kiszonka (rośliny sfermentowane np. zboża, kukurydza), zielonki (świeże rośliny np. trawa, koniczyna) oraz rośliny okopowe (buraki, ziemniaki, marchew). Pasze objętościowe suche to siano i słoma, które są dostarczane krowom głównie w okresie zimowym. Ich wartość energetyczna jest mniejsza niż w przypadku pasz soczystych, jednak hodowcy skutecznie mogą suplementować jadłospis krów. Dobrym uzupełnieniem są pasze treściwe, na które składają się m.in. ziarna zbóż dodające białka i węglowodany, nasiona roślin strączkowych, które posiadają wysoką zawartość fosforu i potasu oraz tzw. śruty poekstrakcyjne, które najczęściej są mieszanką obu typów roślin.

Na samym końcu wymienia się pasze przemysłowe, które są uzupełnieniem diety krów, a nie ich podstawą. Dostarczają zwierzętom białka, witamin i minerałów, należy jednak skrupulatnie monitorować zapotrzebowanie swoich krów na tego typu pożywienie oraz dostosować jego rodzaj i ilość pod kątem wielkości i masy zwierząt, a także tego, na czym skupiamy swoją hodowlę, i jaki cel chcemy osiągnąć. W przypadku krów mlecznych, skupić się powinniśmy przede wszystkim na dostarczeniu węglowodanów: skrobi i włókna. Menu w czasie zasuszenia u krowy opiera się jedynie na paszach objętościowych, dopiero trzy tygodnie przed porodem stopniowo wprowadzać można pasze treściwe.

Podsumowanie

Krowa gotowa do udoju trafia na tzw. halę udojową, która ma obowiązek cechować się nieskazitelną higieną. Każda z hal regularnie podlega kontroli ze strony przedstawicieli komisji rolniczej. Rozróżniamy hale typu robot, rybia ość, tandem czy karuzela, a ich cechami wspólnymi są dojarki połączone przewodami z chłodzonymi zbiornikami. Gdy krowy nie są już zdolne do dawania mleka możemy przemianować je na bydło mięsne. Sprzedaż bydła mlecznego w tym przypadku odbywa się po zaniżonej cenie.


0 Komentarzy

Dodaj komentarz